Dieethuis

O.L.V. Waver

't Pleintje 12C
2861 O.L.V. Waver
015/31.21.35
routebeschrijving

Duffel

Netelei 4 bus 1
2570 Duffel
015/31.21.35
routebeschrijving

info@dieethuis.be

Een intitiatief van
Diëtiste Tanja Callewaert

erkenningnummer
RIZIV : 5-61053-92-601

BTW: BE - 0832 035 118

Tanja Callewaert

bereken je BMI

Dieethuis Duffel

Dieet Arm aan Verzadigde Vetten en cholesterol

Blijkt uit een bloedonderzoek dat je cholesterolgehalte aan de hoge kant is? Waarom zou je dan onmiddellijk grijpen naar medicatie of speciale margarines en drankjes als het misschien ook zonder kan? Met gezonde voeding alleen kan je al heel wat bereiken. Samen met jou zoeken we naar een dieet dat haalbaar en lekker is, zonder dat je alles wat je gewoon bent van het menu moet schrappen. De actieve voedingsdriehoek is de basis, maar om je cholesterolgehalte onder controle te houden, zijn er enkele aandachtspunten zoals de aanbreng van vet met de voeding, fysieke activiteit en beweging.

Dieet Arm aan Verzadigde Vetten en cholesterol

Niet enkel de hoeveelheid vet in de voeding is belangrijk, maar ook de kwaliteit of het soort vet. Vetten van dierlijke afkomst zijn meestal verzadigd (VERzadigd = VERkeerd), met uitzondering van de vetten in vis. Een grote inname van dit soort vetten kan er voor zorgen dat je cholesterolgehalte stijgt. Plantaardige vetten zijn daarentegen meestal onverzadigd (Onverzadigd = Oke) en dragen bij tot het verlagen van het cholesterolgehalte. Enkel kokosvet en palmvet zijn wel verzadigd en dus niet zo goed voor je hart en bloedvaten.

Daarnaast maken we een onderscheid tussen "slechte" en "goede" cholesterol. De slechte cholesterol wordt LDL- cholesterol genoemd en kan stijgen bij een te grote inname van VERzadigde vetten. De goede cholesterol is de HDL- cholesterol en deze kunnen we doen stijgen door onder andere voldoende te bewegen.

Enkele algemene tips:

  • Beweeg elke dag minstens 30 minuten (wandelen, fietsen, joggen, zwemmen,...)
  • Werk aan een actievere levensstijl: neem de trap ipv de lift, doe korte afstanden te voet of met de fiets, zet je hometrainer voor de tv, ...
  • Vervang de "goei boter" of de blok Solo door varianten die op frigo-temperatuur zacht of vloeibaar zijn.
  • Beperk de hoeveelheid vlees: max. 100g/dag
  • Beperk vette vleessoorten (gehakt, worsten, hamburgers, gepaneerd vlees, vlees gevuld met kaas of saus,...)
  • Kies voor magere varianten (kipfilet, kalkoenlapje, konijn, varkensmignonette, rundsteak, paardensteak, rosbief, varkenshaasje, kalfslapje, américain natuur,...)
  • Vermijd orgaanvlees
  • Beperk vette vleeswaren (paté, vleessalades en andere bereidingen met mayonaise, salami en andere worstsoorten,...)
  • Kies voor magere varianten (gerookt paardenvlees, rosbief, varkensgebraad, casslerib, kippenwit, kalkoekfilet, filet d'Anvers, filet de Saxe, ham, ...)
  • Kies minstens voor 1 à 2 keer/week voor vette vis (zalm, forel, tonijn, haring, makreel, sardien)
  • Beperk kaas (uitgezonderd magere platte kaas)
  • Kies voor magere en halfvolle melkproducten (magere yoghurt, halfvolle melk...)
  • Magere ongesuikerde sojaproducten kunnen ook een lekker alternatief zijn bv. Yofu natuur, sojadrank natuur, ...) Let hier wel op de toevoeging van suikers.
  • Beperk sauzen (uitgezonderd ketchup, pickles en mosterd)
  • Eet zoveel groenten indien mogelijk vers, diepgevroren of verse soep met een vetarm bouillonblokje, ... (uitgezonderd groenten in room of andere saus)
  • Eet 2 stukken fruit per dag
  • Tenslotte: als ontbijt kan je genieten van havermoutpap : de natuurlijke cholesterolverlager, mmm lekker!